Drs. A.H. (Ton) van der Spek
Heeft u zich aangemeld voor behandeling dan starten we de gesprekken met een:Ton van der Spek
Inventarisatie van de problematiek
In het eerste gesprek wordt u uitgenodigd te vertellen wat de reden van aanmelding is, o.a. de klachten die een rol spelen, wat u al geprobeerd heeft eraan te doen en wat de bevindingen daarbij zijn geweest.Ook de verwachtingen die u heeft van psychotherapie komen aan bod. Tevens wordt de praktijk informatie doorgesproken, (d.w.z. de condities waaronder een behandeling kan plaats vinden).
Na het eerste gesprek volgen:Onderzoeken van de achtergrond en de ontwikkelingsgeschiedenis
In de volgende gesprekken van de intakefase staat het gezin van herkomst van u als cliënt, de relaties en relatieontwikkeling met de belangrijkste mensen in uw leven en uw maatschappelijke ontwikkelingsgang, centraal. Ook komt aan de orde hoe de klachten zich in de loop van de tijd ontwikkeld hebben.Testonderzoek
In het eerste gesprek krijgt u een serie psychologische testen mee die u thuis kunt invullen. Het betreft persoonlijkheidsonderzoek en klachtinventarisatie. De uitslagen van de testen worden in de oriënterende fase met u besproken. In verband met vereisten van de verzekering wordt u gevraagd via internet een test in te vullen.In het kader van psychotherapie levert dit testonderzoek een uitgebreide set van veronderstellingen over uw functioneren. Sterke en zwakke kanten worden in kaart gebracht. Over het algemeen helpt het testonderzoek te begrijpen wat de onderliggende aard van de problematiek is en geeft het veel aanwijzingen over mogelijkheden en onmogelijkheden met betrekking tot omgang met de klachten. Tot slot van de oriënterende fase komen we aan:
Conclusies en hulpvraag
Samen zoeken hoe de combinatie van omstandigheden in uw huidige leven en uw persoonlijkheidskenmerken (en daarmee de sterke en zwakke kanten in uw functioneren) geleid kunnen hebben tot het huidige klachtenpatroon.Besproken wordt wat de mogelijkheden lijken te zijn om met de huidige problematiek om te gaan.
In samenspraak proberen we een onderscheid te maken tussen potentieel veranderbare – en waarschijnlijk onveranderbare delen van de problematiek. Er wordt een hypothese opgesteld over de frictiepunten in uw leven en hoe de klachtontwikkeling daaruit te begrijpen is.
Vervolgens wordt stilgestaan bij uw hulpvraag en doorgesproken wat een reële doelstelling lijkt te zijn voor de behandeling. Aan de hand daarvan stellen we samen een plan op over wat er in de behandeling zal worden aangepakt.
Na afloop van de oriënterende fase maak ik een verslag met de bevindingen, de conclusies en met de plannen ten aanzien van het vervolg van de psychotherapie: het zg. “Protocol Indicatiestelling Psychotherapie”. Dit verslag is bedoeld om het therapeutisch proces te ondersteunen. Het is geen expertiserapport.